SFB/TRR 173 SPIN+X

Spin+X – Spin in its collective environment

Transregional Collaborative Research Center (SFB/TRR) 173 “Spin+X – Spin in its collective environment” was started by the Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG, German Research Foundation) in January 2016.
Spin+X research ranges from the fundamental realm of spins in molecules and solids to the development of complex spintronics device structures and magnetic sensors.

News

Spin+X co-organisiert Sommerschule über Frontiers in Time-Resolved Science: Spin, Charge and Lattice Dynamics

Zwischen dem 19. und 23. August findet eine von Spin+X und dem SFB 1242 "Non-equlibrium Dynamics of Condensed Matter in the Time Domain" (Duisburg/Essen) organisierte Sommerschule über "Frontiers in Time-Resolved Science: Spin, Charge and Lattice Dynamics" in Bad Honnef statt.

Der Inhalt dieser Schule wird eine Mischung aus Elektronen-, Spin- und Strukturdynamik in kondensierter Materie sein. Etwa 100 junge Nachwuchswissenschafter werden als Teilnehmer erwartet. Dabei werden die Studenten von international renommierten Wissenschaftlern in 90-minütigen Vorlesungen unterrichtet, um ihnen anschließend in einer speziellen "Poster-Session" in einer entspannten und persönlichen Atmosphäre Frage und Antwort zu stehen.

Die Liste der Unterrichtenden beinhaltet:

Christian Flindt, Aalto University, Finland
Tomas Jungwirth, Czech Academy of Science, Praha, Czech Republic
Tobias Kampfrath, Fritz-Haber-Institute, Berlin, Germany
Reinhard Maurer, University of Warwick, Great Britain
Lukasz Plucinski, Forschungszentrum Jülich, Germany
Helmut Schultheiß, Dresden University of Technology, Germany
Brad Siwick, McGill University, Montreal, Canada
Sangeeta Sharma, Max-Born Institute for Nonlinear Optics and Short Pulse Spectroscopy, Berlin, Germany
Søren Ulstrup, Aarhus University, Denmark
Martin Weinelt, Free University of Berlin, Germany